Manifest Dia de la Dona

Amb la commemoració del Dia Internacional de la Dona, dones i homes de tot el món s’uneixen per impulsar la lluita per la igualtat, una lluita que està en la base de l’assoliment d’una societat més justa i en pau.

La lluita per la igualtat de gènere  ha estat protagonitzada per aquelles dones que des del dia a dia, des de la seva quotidianitat, han volgut trencar les barreres de la discriminació i reivindicar la seva participació plena en la societat.

Les han acompanyat dones, i homes, associacions i entitats que han intentat multiplicar la seva veu i ser part activa de la seva reivindicació col·lectiva.
Dones que han denunciat les enormes diferències en el món laboral, on encara ara el salari d’una dona que fa el mateix treball que un home, aquí a Catalunya sense anar més lluny, és de mitja el 21 per cent menor.

Dones que lluiten per  que la societat valori, amb serveis, amb suport i amb reconeixement, la tasca de cura de les persones que cultural i històricament ha recaigut sobre mares, filles i els membres femenins de les
famílies i que persegueixen una responsabilitat compartida.

Dones que han patit i pateixen de forma crua els pitjors efectes de la pobresa, portant endavant les seves famílies soles o  dones grans.

Dones que han intentat trencar “el sostre de cristall’ que encara avui fa que en societats avançades com la nostra, no arribin ni al 10 per cent els càrrecs directius i de responsabilitat ocupats per dones.

Dones víctimes de la violència, de gènere, a les guerres, en les relacions de dominació i d’explotació.

La lluita d’aquestes dones, anònimes la majoria d’elles als ulls de la història, té un objectiu comú amb la societat progressista: assolir la igualtat, la llibertat i construir entre tots i totes, com a ciutadans i
ciutadanes lliures, un espai de relacions d’igualtat amb l’aportació lliure i plena de tots els homes i dones.

Són dones ciutadanes. I volen ser ciutadanes de ple dret, laboral, social, econòmic i democràtic.

Són dones ciutadanes, i volen ser-ho amb els seus drets protegits, trencant la barrera de la discriminació que la societat ens marca, i aportant tot els seus valors i saber fer per tirar endavant.

Aquesta és una lluita que no te ni fronteres ni un termini fix, per que és una lluita per una societat més justa.  Si te, però, moments més difícils, per que les crisis socials i econòmiques, com la que vivim, representen sempre moments de retrocés en la igualtat. Les dones pateixen i patiran la manca de serveis, la desaparició de drets i la manca de polítiques socials com ningú i seran les víctimes de retrocessos socials i legals. I amb elles, la societat donarà un pas enrera que pot ser  irrecuperable.

Es necessari fer front a aquesta amenaça. A l’amenaça als drets de les dones que suposen les retallades en igualtat (desaparició instituts de la dona, retallades polítiques igualtat, tancaments cases acollida), a
l’amenaça de reforma de la llei de l’avortament, a la pèrdua de drets en el treball que suposa la reforma laboral, per tothom però especialment per les dones, o l’intent d’invisibilitzar la violència masclista, canviant-li el nom.

Per això l’Ateneu Popular Cerdà vol sumar-se a la reflexió i acció per la igualtat de drets, la democràcia paritària I la lluita feminista que reivindica la commemoració de Dia de la Dona i estendre-la a tots els
dies.

Ateneu Popular Cerdà

Deixa un comentari

Filed under Reivindicacio

Deixa un comentari